Наверх

Інтер’єр дитячої кімнати – моя улюблена тема! :)

Автор
Опубликовано: 4233 дня назад (15 сентября 2012)
Редактировалось: 11 раз — последний 18 сентября 2012
0
Голосов: 0
У розвитку особистості дитини інтер'єр дитячої кімнати грає дуже важливу роль. Розвиток вашої дитини, її інтерес до оточуючого світу, бажання навчатись залежать від того, настільки комфортно, зручно та приємно знаходитися їй в своїй кімнаті. І це не просто кімната - це замок, корабель, ракета, оазис дитячої фантазії і потаємний куточок.

У міру дорослішання для дитини її власна кімната служить одночасно спальнею, вітальнею, ігровою кімнатою, бібліотекою, лабораторією або гардеробом. А для більш дорослої - ще й місце для навчання. Якщо, плануючи інтер'єр дитячої кімнати ви приймете до уваги ці мінливі з віком вимоги, то кімната цілком зможе рости разом з вашою дитиною, не зазнаючи щорічних змін.

Перше на що хочеться звернути вашу увагу, так це на те, що прикрашання і дизайн дитячої кімнати не повинні бути дорогою даниною моді цього сезону. Навпаки, якщо дати волю уяві своєї дитини, вона допоможе вам створити затишну та комфортну кімнату на кілька років наперед.

Для цього вам знадобитися трохи фарби, трохи шпалер, деякі предмети меблів, які будуть не тільки функціональними, але ще й додадуть в інтер'єр дитячої кімнати веселі і красиві ноти. А головне в цій затії - ваша дитина, яка надихне вас своїми ідеями та бажаннями.

Дизайн дитячої кімнати: Що там є і що там повинно бути?



Планування – це ключовий момент в інтер'єрі дитячої кімнати.

У кімнаті обов'язково повинне бути достатньо простору як для ігор, так і для спокійного відпочинку. Саме ця спокійна зона і є особливо важливою, бо у дитини формується необхідне відчуття безпеки і спокою, яка необхідна для її нормального психологічного розвитку.

Дизайн кімнати повинен передбачати найкращі умови для різного роду занять. Для створення таких умов застосовуються методи зонування, за допомогою яких дитяча кімната розділяється на різні функціональні зони - навчальну, ігрову, зону для відпочинку. Іноді в дитячій облаштовують невеликий спортивний куточок. Якщо передбачити два рівні в кімнаті це допоможе виділити додатковий простір для ігрової зони вашого чада.

Таке зонування кімнати можна отримати як на замовлення, так і здійснити самому. При цьому потрібно враховувати багато факторів, які впливають на особливості й формують інтер'єр дитячої:

- Вік дитини;
- Стать дитини;
- Її схильності та інтереси.

Звичайно, чималу роль відіграє матеріальна сторона, адже сьогодні якісні матеріали, дитячі іграшки, приладдя та інше обладнання коштують досить дорого, а для дитини дуже важливо забезпечити екологічність і безпеку в її кімнаті.

Зонування дитячої



Дитяча кімната для немовлят відрізняється від кімнат для дітей старших вікових категорій кольоровою гамою, меблями, акцентом на природному освітленні. Для маленьких дітей яскраві кольори в інтер'єрі кімнати дуже важливі. Тому, це перше, що потрібно враховувати, розробляючи дизайн дитячої - це саме кольорова гамма. При цьому реакція на колір у них відрізняється від реакції на колір у дорослих. До двох місяців діти розрізняють тільки білий і чорний кольори. З часом починають розрізняти червоний, жовтий та інші яскраві кольори.

До десяти років улюбленим кольором більшості дітей залишається червоний, а в деяких випадках - жовтий та рожевий. Дуже сильно кольорові переваги пов'язані зі статевою приналежністю. Маленькі дівчатка віддають перевагу рожевому, лавандовому та фіолетовому. Хлопцям подобаються більш темні тони. Колір є дуже потужним засобом впливу на дітей. Його можна і потрібно використовувати для навчання, натхнення дитини та її гармонійного виховання.

При цьому потрібно враховувати, що колірні переваги з віком міняються, тому інтер'єр дитячої кімнати не повинен залишатися однаковим:

- Для дітей дошкільного віку підійде дитяча кімната з домінантним червоним кольором;
- Від 9 і до 11 років - кімната в жовтогарячому, жовтому, зеленому кольорі з меншим акцентом на червоний;
- Після 12 років дитячу кімнату доцільно оформити у відтінках синього кольору;
- Ліловий, чорний, нейтральні кольори - більш підходящі кольори для дизайну кімнати підлітка.

Вибір матеріалів, меблів та екологія.

Отже, чи відповідають ваші меблі розмірам кімнати? Чи можна їх якось переставити? Вибрати меблі, які будуть рости з вашими дітьми - наприклад меблі з доповненнями, наприклад, стіл чи парта, висоту якого можна поступово збільшити.

Якщо дитяча кімната невелика, а меблів в ній надто багато, зверніть увагу на ті меблі, які можуть змінювати свої розміри - наприклад складний стіл, який після малювання або уроків можна скласти, звільнивши тим самим дитині місце для ігор. Важливим моментом при виборі меблів для дитячої кімнати є матеріал - натуральне дерево, правильно оброблене, воно може гарантувати вашій дитині безпеку, а вам - спокій.

Дуже важливі матеріали, з яких виготовлені меблі дитячої. Екологічною вважається меблі з масиву дуба, покриті маслом або лаком. Також можна вибрати меблі з бука або сосни. Останній варіант є не дуже надійним, тому що швидко розхитується. Для дитини до двох років ліжко з сосни стане хорошим вибором, оскільки воно недороге, і малюкові швидше буде потрібно нове ліжко, перш ніж старе встигне розхитатися. Менш дорогими є меблі з МДФ, ДСП і багатошарової фанери.

Купуючи меблі потрібно поцікавитися наявністю на них гігієнічного сертифікату. Також важливо враховувати безпеку меблів. У них не повинно бути гострих кутів, металевої фурнітури, скляних вставок або виступаючих дрібних деталей. Меблі повинні бути стійкими і відповідати зросту і віку дитини. Для малюка до двох років у кімнаті буде достатнім дитяче ліжко, комод для одягу, стілець для годування. Це необхідний мінімальний набір.

Для дітей до 6 років мають також значення форми оточуючих його предметів. Діти в цьому віці дуже активні і допитливі. Тому дитину можна порадувати оригінальною моделлю ліжка у вигляді корабля з верхніми палубами і сходами з мотузкою або ліжка-човна. Ліжко може бути обладнане гіркою, по якій можна з'їжджати вниз. Можна вибрати ліжко, яке нагадує горище. На першому поверсі такого ліжка знаходиться місце для ігор, а на другому - спальне місце. Такі ліжка надають закордонні виробники.

Для дитини від 2 років потрібно ще передбачити стіл, стілець і все необхідне приладдя для письма та малювання. Можна вибрати регульовані меблі, термін служби яких буде триваліший, оскільки меблі будуть трансформуватися в міру росту дитини. Також варто придбати стелажі для зберігання іграшок і комод з великими ящиками, який може стати одночасно яскравим кольоровим акцентом у кімнаті та засобом швидкого і легкого прибирання в нього розкиданих іграшок.

Для дітей до дванадцяти років кімнату потрібно обладнати більш серйозними меблями. Дитину не варто рано знайомити з комп'ютером, але зараз питання про його наявність стає відразу після походу в школу. Разом з ним потрібно кімнату облаштувати додатковими полицями, шафами і приладдям для зберігання всіх необхідних «комп'ютерних» речей.

Для дітей від 12 років і старше в дитячій кімнаті може бути необхідним облаштувати місце для роботи з комп'ютером.

Дитяча кімната для вашого малюка - це в свою чергу його особистий простір, його маленький світ, де він проводить більшу частину свого часу. Від інтер'єру, кольорів стін, та розміщення меблів дуже багато залежить: настрій дитини, самопочуття, навіть її сон.

Отже, коли ви вирішили підготувати або оновити кімнату для свого малюка, необхідно багато чого враховувати. Найголовніше, щоб в ремонті та облаштуванні дитячої кімнати брав безпосередню участь її господар, тобто ваша дитина. Адже їй там жити! Так що нехай вона сама вибирає колір стін, які там будуть меблі, де і як вони буде стояти і багато іншого, але, звичайно в мірах розумного.

Отже, для того щоб оформити правильно інтер'єр дитячої кімнати і зробити її затишною для вашого малюка, вам необхідно досконало знати її смаки і звички. Спробуйте оформити її в світлій колірній гамі, так як світлі відтінки, як відомо, візуально збільшують простір.

Купуючи меблі для дитячої кімнати, необхідно враховувати не тільки смаки дитини, але те, що перш за все кімната повинна бути просторою, а не захаращеною. Спробуйте замовити двох'ярусне ліжко, наприклад, з вбудованими шухлядками для іграшок і вбудованим шафою для речей. Адже такого роду меблі займають зовсім не багато місця, але зате дуже компактні, зручні та корисні.

А якщо у вас в планах завести ще одну дитину, то двох'ярусне ліжко дуже навіть відмінно підійде.
В облаштуванні дитячої кімнати обов'язково повинен бути письмовий стіл, за яким він буде займатися, малювати, робити вироби, грати в розвиваючі ігри та інше. Обов'язково письмовий стіл, по можливості, поставте біля вікна, щоб максимум сонячних променів потрапляло на нього.

Кольорова гамма і меблі є основою для дизайну дитячої кімнати. Але слід зауважити, що не менш важливу роль відіграє освітлення. В залежності від віку дитини кімнату висвітлюють більш-менш яскравим світлом. У будь-якому випадку повинен бути хороший доступ природного сонячного світла. Також у дитячій кімнаті потрібно передбачити безпечні розетки. Краще всього вибрати розетки із спеціальними захисними шторками.

Від вибору дешевих електроприладів краще відмовитися. Всі інші нюанси оформлення суто індивідуальні. Існує безліч готових дизайнерських рішень, за прикладом яких можна оформити дизайн дитячої кімнати, а можна дизайн зробити традиційним, використовуючи стандартний підхід до оформлення приміщення.

Чи потребує підлога дитячої кімнати в новому покритті?

Якщо так, то, звичайно, варто вибирати щільне покриття, бажано більш темних пастельних відтінків, ніж решта інтер'єру кімнати. На такому покритті пил і бруд будуть не так помітні ніж на світлому. Але тим не менше потібне часте прибирання покриття.
Ви також можете використовувати сучасні види покриттів - ламінат, пробкове покриття або пухнасті ворсисті килимки як елемент декору.

Штори та гардини в дитячій.

Штори є дуже важливим і зручним елементом декору, проте є у них і функціональне навантаження - вони ізолюють кімнату від шуму, холоду та зайвого світла. Для діток до трьох років, режим дня яких передбачає денний сон, штори створюють спокійне та затишне місце з мінімумом світла і звуків.

Де зберігати речі та іграшки.

Щоб іграшки були в межах досяжності, але не заважали переміщенню по кімнаті, зверніть увагу на кошики для зберігання іграшок, які поміщаються під ліжком або навіть у шафі.

У шафі верхні полиці краще відвести не часто необхідним на даний момент часу речам, а відповідно нижні полиці для тих речей, які дитина носить щодня. Так як дитячий одяг, що висить на вішачках не займає багато місця, то простір, що залишився теж можна використовувати під дитячі іграшки та інші речі.

Щодо декору та розпису стін…



За даними дослідження вчених психологічної функціональності дитини, все більше вони схиляються до художнього оформлення стін дитячої кімнати, тобто розпису стін. Адже створити оптимальне і комфортне середовище проживання для малюка - це розпис стін у його маленькому світі в межах дитячої кімнати.

Розпис дитячої кімнати грає одну з головних ролей в розвитку творчих здібностей у дітей. Якщо у вас немає навиків дизайну, то вибір на користь того чи іншого стильового рішення, кольорової палітри та інших питань оформлення дитячої кімнати краще довірити професіоналам. Адже, як говорив Мікеланджело: «Від дрібниць залежить досконалість».

Деякі батьки вважають за краще робити в дитячих кімнатах тематичний дизайн - наприклад казковий або присвячений якійсь популярній дитячій книзі, або мультику. Звичайно такі кімнати - дуже велике поле для фантазії і дизайну дитячої, але їх єдиний недолік в тому, що вони досить швидко стають неактуальними та набридлими для дитини.

Якщо ваша дитина все-таки хоче зробити дизайн своєї кімнати в тематичному стилі - вибирайте елементи декору серед постерів, штор, покривал чи постільної білизни - а стіни та підлогу робіть нейтральними, щоб наступний тематичний дизайн, який захоче дитина міг легко замінятись.

Але, якщо ви все-ж вирішили зобразити на них мультиплікаційних героїв, сюжети з мультфільмів, казок, то вперед, але важливо пам'ятати, що це - кімната вашої дитини, тому враховуйте її побажання. У вас все ще можуть бути свої мрії щодо того, як повинна виглядати дитяча кімната, якої не було у вас, але не дайте своїм нездійсненим мріям перемогти бажання та захоплення вашої дитини. Зобразіть на стінах мультиплікаційних героїв, сюжети з мультфільмів, казок, яких любить ваша дитина.

Розпис в дитячій кімнаті часто зменшує у дитини якісь страхи, та й як у багатьох дітей, пропадає страх темряви. Дитина під час гри створює свою історію, так як намальований персонаж допомагає йому створювати собі казку. Також, як стверджують психологи, коли малюк залишається сам вдома без дорослих або в кімнаті у себе, то йому не так самотньо і страшно.

Величезне значення має колір розпису в дитячій. Психологи рекомендують використовувати теплі, пастельні тони, персонажів малювати в спокійному стилі для дітей до чотирьох років. Але дітям з четвертого року життя можна сміливо використовувати яскраві тони: червоні, сині, жовті.

В даний час технології по розпису безліч: акрилові фарби, аерографія і багато інших. Але найголовнішою технологією є - розпис зроблений з вашою любов'ю і щирими почуттями. Дитина також може допомагати вам малювати.

На вибір є два варіанти: Стандартний розпис і частковий.

Стандартний розпис, коли одна або декілька стін в кімнаті розписуються повністю, дозволяючи створити неповторний дизайн кімнати. Таке декорування дозволяє розширити межі простору, органічно поєднавши оздоблення дитячої та казкові дійства.

Особливість часткового розпису - малюнок займає тільки частину стіни. За рахунок цього знижується вартість робіт, але не якість та цікавість розпису. Можливо, дитині захочеться внести свій внесок в дизайн дитячої кімнати, і самій домалювати щось. Як раз при частковому розписі це можливо.

Кімната для дітей вимагає дотримання деяких правил в оформленні. Не можна, наприклад, зону сну насичувати яскравими підбадьорливими фарбами: червоним, яскраво-оранжевим або яскраво-жовтим. І чим молодша дитина, тим швидше його психіка втомлюється під впливом насичених збудливих кольорових поєднань. У той же час, кольори не повинні бути бляклими.

Оформляючи дитячу кімнату не потрібно робити її надмірно яскравою і насиченою. Дитина швидко буде втомлюватися під впливом такої колірної гами. При цьому потрібно уникати великих площ темних кольорів в шпалерах, чорних меблів, іграшок, оскільки вони будуть гнітюче діяти на психіку дитини. Також стомлюють дітей контрастні поєднання, які дорослим часто подобаються (наприклад, чорний з білим і червоним).

В інтер'єрі дитячої кімнати потрібно поєднувати близькі по тону, не надто яскраві кольори. Колірна палітра стін, підлоги і стелі має бути світлою, краще пастельних тонів: світло-жовті, блідо-рожеві, ніжно-блакитні або зеленуваті стіни, але з окремими яскравими включеннями - плямами. Такими плямами можуть бути яскраві подушки на ліжку, велика іграшка насиченого кольору на стіні, картина або малюнок. При цьому меблі не повинні бути нейтрального кольору.

Діти дорослішають, їх світогляд змінюється. Разом з ним повинен змінюватися і дизайн дитячої кімнати: від казок і мультфільмів до більш серйозних сюжетів. Так в дитині з малих років будуть закладені основи гармонійного розвитку, смак і любов до мистецтва.

Вікна в кімнаті

Вікна в дитячій кімнаті можуть бути обіграні дуже різноманітно - це може бути вікно в казковій кареті або всередині чарівного замку, або може бути зроблено в колірній гамі, що і покривало на ліжку. Не забувайте також що можна використовувати жалюзі, ролети, щоб кімната вдень була зручною для сну, на ліжку можна використовувати балдахін, що також додасть свою родзинку декору.

Ліжко

Дитячі ліжка можуть бути зроблені у вигляді різноманітних дитячих іграшок, які любить ваша дитина – пожежних, гоночних авто, автобусів, космічних кораблів, тощо.

Все що для цього потрібно, знову ж таки, трохи фантазії, також фарби і просте дерев’яне ліжко, яке може перетвориться на пульт управління космічним кораблем, оглядовим вікном у підводному човні або в гоночний автомобіль.

У наступному пості ми окремо розглянемо дизайн дитячої кімнати для дівчинки і для хлопчика.

Понравился пост? Поделитесь:

11565 просмотров
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

© All Rights Reserved. Дети скоро!
При цитировании материалов сайта прямая ссылка обязательна. Полное использование материалов запрещено.
Телеканал Надія Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека.