Наверх

«Здоров'я Вашого чада». Дітки та солодощі.

Автор
Опубликовано: 4042 дня назад ( 4 марта 2013)
Рубрика: Здоров'я
Редактировалось: 5 раз — последний 18 апреля 2013
0
Голосов: 0
Практично всі малюки - ласуни, важко утриматися, і не запропонувати малюкові які-небудь смачні цукерки, шоколадки і т.д. Особливо це люблять робити бабусі та дідусі, але ніхто з них не замислюється про шкоду таких солодощів, з якого віку малюку можна давати солодощі, а в якому віці - не бажано.

«Золоте» правило і наслідки

У лікарів є якесь правило, звичайно, воно не суворе, але прислухатися до нього таки варто. Це правило говорить: «не давати малюкові солодощів до 3 років, а після трьох років обмежувати їхню кількість». Це правило не просто так називають золотим, адже недотримання його може привести до безлічі хвороб і складних наслідків для організму, до яких відноситься харчова алергія, ожиріння, розвиток цукрового діабету, лактозна недостатність та інші види непереносимості цукру і, звичайно ж, карієс. Є думка, що цукор викликає залежність, і його можна назвати наркотиком. Малюкам поступово потрібна все більша і більша доза цукру, формується так зване “порочне коло”, яке тягне за собою згубні наслідки.

Види цукру

Цукор - це загальна назва, в цю групу входить безліч видів цукрів, таких як фруктоза, глюкоза, сахароза, мальтоза та молочний цукор - лактоза. До речі, останній вид цукру є єдиним видом, який не викликає карієсу. Цукор - це джерело енергії для дитини, і з цих причин взагалі без цукру не можна. Але, це не говорить про те, що малюка треба годувати ложками цукру з цукорниці. У кожному продукті харчування, чи то овочі, або особливо фрукти, молочні продукти, є свій набір цукрів. Організму дитини просто необхідно їх «дістати», тобто переварити. Саме після перетравлення відбувається всмоктування поживних речовин, які необхідні для підтримки життєдіяльності дитини.

Добова норма цукру

Про добову норму цукру для дитини дуже багато сказано, і для кожного віку дитини ці цифри різні. Контролювати кількість цукру дуже складно, так як в простому яблуці середнього розміру міститься близько 15 г цукру. І батькам важливо враховувати показники цукру в продуктах при складанні меню. У більшості видів дитячого харчування є цукор, і не завжди це корисний цукор (лактоза), найчастіше це тростинний або буряковий цукор. Навіть просте дитяче печиво складається наполовину з цукру. Тому робіть висновки.

Точних даних про добової потреби цукру для дітей немає, існує безліч думок. Так, наприклад, добова потреба цукру для дітей 1 - 1,5 років, за деякими даними складає 40 г. Але як говорилося вище, слідуючи золотому правилу, діткам до трьох років небажано отримувати цукру взагалі.

Для дітей 1,5 - 6 років кількість цукру можна збільшити до 60 г / добу, для дітей 7 - 10 70 г / добу. І до 14 років кількість цукру поступово можна збільшити до ста грам в день. Але знову повторюся, це не сто грам цукерок, або шоколаду, це весь цукор який входить в продукти харчування дитини.

Які солодощі можна давати?

У більшості випадків не можна повністю відмежувати дитину від солодощів, завжди знайдуться добрі люди, які засунуть в дитини цукерку або шоколадку, чи малюк випадково спробує, самостійно стягнувши зі столу смачний і незрозумілий продукт, який їдять батьки. У такому випадку, варто слідувати приказці і вибрати менше зло.

З корисних солодощів малюку можна давати сухофрукти, солодкі фрукти, зефір і мармелад, тільки варто стежити за тим, щоб мармелад не був зацукрованим. Солодощі добрі в міру, і для дитини має бути певний ліміт - це може бути половинка зефіру або пару мармеладок. У будь-якому випадку, малюк отримає ту кількість енергії, яку йому необхідно.

Багато батьків дають малюкові замість солодощів мед, так як він є органічним цукром. Все звичайно добре, але варто бути уважними, оскільки мед є дуже сильним алергеном.

Як краще давати солодощі?

Існує декілька правил, як краще давати цукор дитині. Якщо малюк ласун, найкраще робити якийсь «солодкий день», коли малюкові даються солодощі. Але, після прийому необхідно обов'язково почистити зубки, такі нехитрі правила допоможуть уберегти зубки дитини від карієсу.

Другим моментом є час вживання солодощів. Оптимальним варіантом є перша половина дня, так як слинні залози працюють активніше, що вбереже дитину від карієсу, та й переварити солодощі набагато легше, через більш активної роботи травних соків. Найкраще малюкові давати солодощі в обідній час, після обіду, але і тут треба враховувати, що десерт не повинен бути останнім. Після солодощів малюкові потрібно запропонувати шматочок сиру, фрукти або хоча б просто випити чай. Рідина повинна бути випита малюком не разом з цукеркою чи тістечком, а саме після десерту.

Харчова алергія

Харчова алергія може розвиватися у всіх дітей, але дітки, які надмірно вживають солодощі, схильні до найбільшого ризику. У ролі алергенів можуть виступати і самі солодощі, це є однією з причин, по якій не варто вводити додатковий цукор в раціон харчування дітей до досягнення трирічного віку.

Ще одним вельми небезпечним ускладненням є формування непереносимості лактози - лактазна недостатність. Лактаза - це фермент, який сприяє переробці цукру в кишечнику. У маленьких дітей він не може впоратися з великою кількістю цукру, який надходить в кишечник, що загрожує різними наслідками. Крім лактазной недостатності можуть сформуватися й інші види непереносимості цукру, наприклад сахарози. Так само може сформуватися рідкісний вид непереносимості відразу двох цукрів - лактози і галактози.

Цукровий діабет

Цукровий діабет загрожує практично всім ласунам, звичайно величезну роль грає і спадковість, але у дітей, які зловживають цукром, ризик розвитку захворювання зростає в рази.

Це захворювання пов'язане з недостатньою роботою інсуліну, який повинен вивести цукор з крові і доставити його до м'язів і різних органів, як джерело енергії. При розвитку захворювання гормон не може справлятися зі своєю роботою, і цукор накопичується в крові, потрапляє в нирки і потім виводиться з сечею, але, при цьому цукор витягає з собою воду з організму і може сформуватися зневоднення.

У тому випадку якщо цукровий діабет не лікувати, це може привести до ряду дуже серйозних ускладнень, таких як ушкодження кровоносних судин, нервових закінчень, формується ниркова недостатність, сліпота та багато іншого.

Ожиріння

Із вживанням цукру формується надлишок енергії, запасливий організм відкладає ці запаси в організмі у вигляді жирової тканини. Так і формується ожиріння у дитини. Ожиріння у дитини веде за собою ряд суттєвих ускладнень, все залежить від того, в якому віці сформувалося ожиріння. Ні для кого не секрет, що огрядні дітки пізніше починають ходити, можуть сформуватися порушення роботи багатьох систем органів, в першу чергу це порушення роботи серцево-судинної, опорної та сечовидільної системи.

Звичайно, не завжди ожиріння в дитинстві говорить про те, що малюк буде і огрядним дорослим, але дотримуватися дієти і не допускати ще більшого набору ваги все ж необхідно. Головна відмінність дитячої дієти від дорослої для зниження ваги, полягає в тому, щоб не знизити вагу, а просто не допустити ще більшого набору. Ті запаси енергії, які дбайливо зберігаються «до кращих часів» поступово почнуть витрачатися на ріст і розвиток дитини.

Важливо пам'ятати, що відразу позбавляти солодощів дитину не можна, це необхідно робити поступово, при цьому поступово замінюючи цукор з цукорниці або шоколадки з цукерками на цукор з овочів і фруктів.

Солодощі та зуби дитини

Як відомо, головною причиною розвитку карієсу у дітей є наявність зубного нальоту в порожнині рота, саме в ньому живе велика кількість патогенних мікроорганізмів. Наліт швидко формується саме з солодких продуктів, які є відмінним живильним середовищем для мікроорганізмів. Багато солодощів здатні довгостроково залишатися на поверхні зубів, і на них практично не діє слина. Виходить, що наліт тривало залишається на поверхні зубів, і часу для патогенного впливу, відповідно більше.

Каріозні зуби - це осередок хронічної інфекції, через якого можуть виникати не тільки запальні захворювання порожнини рота, наприклад, стоматити, але і запальні захворювання інших органів носоглотки і навіть внутрішніх органів.

До трьох років у порожнині рота дитини відбувається активна мінералізація молочних зубів, тобто насичення їх мінералами, до трьох років молочні зубки малюка дуже вразливі, і карієс на багато легше може розвиватися. Так само стоматологи категорично забороняють вводити в раціон харчування липкі солодощі, до них відноситься нуга, карамельки, особливо «убивчі» для зубів різні смоктальні цукерки, східні солодощі, і випічка в якій міститься велика кількість маргарину - печива.

Солодкі напої

Категорично заборонено давати грудничку підсолоджену воду, випивши навіть маленьку дозу такого напою, малюк насичується, і може відмовитися від грудей або суміші, але цукор швидко витрачається, і малюк залишається знову голодним. Та й навантаження на травну систему ніякої немає. Крім того, такі напої можуть призвести до розвитку «пляшкового карієсу», особливо якщо такі напої вживати на ніч.

Солодка вода може призвести до розвитку кольок, так як цукор, який міститься в напої, здатний накопичуватися в кишечнику, що є відмінним живильним середовищем для розмноження мікроорганізмів, які зброджують цукор, і відбувається утворення газів. У дітей старшого віку, замість кольок формується здуття живота і підвищене газоутворення.

Приблизно з півроку кожні батьки зауважують, що у дитини формуються свої харчові переваги, і не варто думати, що малюк просто відмовиться від несолодкого і прісного сиру або кефіру. Використовувати сіль і цукор як спеції, можна тільки з року, коли маля втрачає інтерес до прісних продуктів. А до цього моменту малюк і не знає, що продукти харчування можуть бути іншими. У тому випадку, якщо все ж матусі не сприймають в харчуванні маляти прісні продукти, найкраще замінити цукор на фрукти, а сіль на кріп

Понравился пост? Поделитесь:

4216 просмотров
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

© All Rights Reserved. Дети скоро!
При цитировании материалов сайта прямая ссылка обязательна. Полное использование материалов запрещено.
Телеканал Надія Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека.