Наверх

«Здоров'я Вашого чада». Загартовування немовлят. Основи.

Автор
Опубликовано: 4226 дней назад ( 2 сентября 2012)
Рубрика: Здоров'я
Редактировалось: 10 раз — последний 4 марта 2013
0
Голосов: 0
Всі ми з вами знаємо, що одним з найпростіших і дуже ефективних методів зміцнення дитячого і не тільки здоров'я є загартовування. Але не всі батьки уміють правильно і грамотно проводити загартовування, не знають, з чого починати, як підвищувати навантаження, що робити при хворобах і не володіють методиками загартовування. Тому, методи загартовування зазвичай не йдуть далі ходінь босоніж по пляжу або дачі, а цього замало для зміцнення здоров'я Вашої дитини. Багато в нього не вірять, але воно реально працює при систематичному підході - кажуть, не бійтеся дітей заморозити, бійтеся їх перегріти - влітку просто необхідно вдома ходити босоніж, прямо по підлозі. У таку погоду замерзнути неможливо, та і взимку це теж корисно. Загартовування, це метод, який не має протипоказань і який можна застосовувати з першого дня життя.

Трохи загальних даних.

За рахунок гігієни і фізичних впливів з раннього віку можна закласти основи здорового способу життя. Лікарі знають про те, що діти, які в дитинстві багато хворіли, в школі навряд чи стануть відмінниками, вони приблизно на 40% гірше вчаться. Тому, завжди лікарі рекомендують починати загартовування з перших же днів життя, тільки от батьки часом до цього ставляться дуже формально.

Загартовуванням підвищують стійкість організму малюків до впливу зміни температури, вітрів, дії води, різниці вологості, сонячного світла та перепадів тиску, словом до всіх метеорологічних чинників разом. Загартовування давно розроблено як система впливів, послідовного та поступового підготування організму до стресів. Використовують абсолютно нешкідливі засоби впливу - це повітряні потоки, воду і сонячне світло. Метод не алергенний, безпечний, не шкідливий та безкоштовний. Ще давніми людьми було розроблено, правда випадково, загартовування - вони бігали голими по морозі і тому не хворіли!

А ми можемо злягти з пневмонією від банального перетягу. А все це у нас сталося через любов до благ цивілізації - ми створюємо собі комфорт, обманюючи природу - носимо теплі одежинки, купуємо кондиціонери, обігрівачі, телевізори і м'які ліжка. Це класно і затишно, але ось імунітету від цього не стає більше. Тому наші зніжені дітки хворіють - їм просто ніде тренувати імунітет - вони завжди в тепленькому, в сухенький і чистенькому, мікробам ніде присісти! Ви побіжите з дітьми на сніг, підете обливатися водою на морозі? Що, холодно і страшно? Та зовсім ні, якщо підготуватися і натренуватися, то не хворітимете абсолютно. Тільки здоровішими будете. Гартуватися варто почати всій родині, включаючи Пухнастика )), йому теж корисно буде. От тоді банальні застуди будуть вас обходити стороною, а якщо і будуть виникати, організм в два рахунки розправитися з ними сам - без антибіотиків і тонни мікстур.

Які фактори враховуються?

Кожна дитина унікальна і підхід до кожної у загартовуванні буде відрізнятися в залежності від її підготовленості, віку і ваги, росту і стану здоров'я крихітки, наявності у неї хронічних патологій та інфекцій. Але гартувати можна всіх, навіть дітей з онкологією. Важливо робити поправку на кліматичні особливості, ступінь тренованості дитини, вгодованість і кількість жирку на тілі, характер. У загартовування важливо розділити дітей на групи - за рівнем підготовки.

До першої групи можна віднести діток з відмінним здоров'ям і загартованих, у другу групу потраплять діточки здорові, але яких раніше не гартували або діти з незначними відхиленнями у здоров'ї, не сильно впливаючими на загальне самопочуття. У третю групу відносять дітей з хронічними хворобами, тих, які одужують від важкої або тривалої хвороби.

Навіщо це потрібно?

Першу групу дітей гартують активно, починаючи з комфортних температури повітря і води, а для місцевих впливів навіть і нижче ніж звичайна тепла вода. А ось для другої і третьої групи воду і повітря беруть теплими, дуже повільно змінюють силу та інтенсивність впливів. Температуру знижують дуже повільно, а час впливів роблять невеликим. Це необхідно для дітей з великою вагою і ожирінням, так як прохолодна вода посилює енергетичні витрати. При короткочасному впливі холоду відбувається активація тепловіддачі, а при більш довгих впливах активується виробництво тепла.

Важливо пам'ятати про принцип поступового впливу, не потрібно на початку загартовування сильно і швидко знижувати температуру, також як і тривалість процедури потрібно збільшувати поступово. В ослабленої крихітки загартовування узагалі потрібно починати з менш чутливих відділів тіла - ніжок або ручок, а останню чергу живіт і спинку, вони найбільш чутливі до холоду. А ще - необхідно поступово розширювати зону впливу - кінчики пальців, кисті і стопи, далі передпліччя і гомілки. З кожним разом все далі і далі, до охоплення всього тіла суцільно.

Важливо формувати плавний перехід від менш інтенсивних процедур до дуже інтенсивному впливу, наприклад від повітряних процедур до водних і сонячним. Крім того, важливо розумно поєднувати вплив як води, так і сонця з повітрям. Поступово знижують температуру зі збільшенням сили вітру, кожен раз навантаження робиться трохи сильніше, щоб викликати у відповідь реакції організму. Під дією загартовування частішає пульс, дихання стає глибше і частіше. Якщо ж ніякого зсуву немає - значить, вплив слабкий і толку від них не буде.

Що потрібно ще?

Загартовування важливо проводити системно, не дивлячись на пору року, не перериваючи або не роблячи це під настрій. Потрібно одразу вирішити для себе, загартовувати дитину чи ні. Загартовування - це формування в організмі умовно-рефлекторних зв'язків між впливом факторів середовища та реакцією шкірних судин. Це забезпечує підвищення опірності поверхневих шарів шкіри до впливу зовнішнього середовища з плином часу. За рахунок цього формуються взаємодії тепловіддачі і продукції тепла, це дозволяє підтримати стабільність внутрішнього середовища. Але якщо перестати загартовувати малюка, рефлекси швидко згаснуть і ефект зникне через декілька тижнів. А щоб натренувати рефлекси потрібно як мінімум за два-три місяці систематичних занять. Навіть легкі застуди не вимагають повного скасування загартовування, тільки деякого зниження навантажень та інтенсивності процедури.

Потім, в загартовуванні необхідно враховувати різноманітність і комплексний вплив. Тобто, необхідно користуватися різними комбінаціями як одного з методів впливу - наприклад, води, так і комбінувати методи між собою - воду і повітря, сонце і повітря, воду і сонце. Важливо ще дотримуватися поліградаціонності - це поєднання тренувань сильних зі слабкими, повільних зі швидкими, проміжних ефектів. Тобто, можна тренувати тіло малюка реакції на різні дії в діапазонах від спеки до сильного холоду. Крім цього, якщо гартують окремі ділянки на тілі, інші ділянки тіла будуть менш захищені. Саме тому поєднують місцевий і загальний вплив.

А найголовніше - загартовування має бути веселою та розважальною грою. Малюкові повинно подобатися все, що ви робите, він повинен сам нагадувати вам про процедури і після процедури у нього має бути піднесений настрій. Якщо дитині не подобається процедура - краще відмовитися від загартовування взагалі, ніж за рахунок стресу сильніше знижувати імунітет.

Коли і де проводять загартування.

Способів для загартовування багато, і водні обливання і купання малюка - не єдиний спосіб впливу на його тіло. Ефект загартовування дають також повітряні ванни, засмагання на пляжі, ходіння по росі та гальці, вплив лазні, обтирання снігом.

Важливо використовувати ці фактори з максимальною віддачею, повітря і вода повинні бути чистими, процедури дозованими, а поєднання процедур приємним і комфортним. Вплив сонячного світла дітям необхідно строго дозувати по часу. При впливі факторів загартовування відбувається тренінг серця і судин, нервів і м'язів, активується робота шкірних судин та метаболізм. В результаті роздратування судини шкіри вони спочатку звужуються, а потім плавно розширюються, що активує живлення тканин, швидше виділяються вуглекислота і відпрацьовані речовини. Підвищується тиск крові, активізується пульс та дихання.

Коли ж приступати?

В ідеалі почати треба з народження, з першого дня життя, але почніть, як будете готові самі, і Ваш малюк буде згоден на процедури. До початку загартовування проконсультуйтеся у лікаря про стан здоров'я, обсягах і методах першого загартовування. Повітряні ванни та водні процедури у ванні - це найпростіше і доступне, але не менш ефективне, ніж обтирання снігом.

У дітей старшого віку почати можна в будь-який час, але краще починати в теплу пору року. Можна першою справою вчити малюка прийому контрастного душу. Спочатку нехай умивається теплою водою, потім прохолоднішою, тричі змінивши температуру, закінчіть на холодній. Витирати малюка не потрібно - просто закутати в рушник хвилин на 5-7. З цього можна почати загартовуватися усім. Але, якщо почали - проводіть процедуру щодня, інакше ефекту не буде, або він буде дуже незначним. При тривалих перервах відбувається ослаблення захисних реакцій або вони повністю зникають.

Варто продовжити обговорення деталей, деяких тонкощів і нюансів перед розмовою про конкретні методики.
Отже, що робити, якщо ...

Діти ослаблені або часто хворіють?

Цим діткам загартовування портібне навіть більше, ніж здоровим ровесникам, однак, починати з інтенсивних методик їм не варто. В більшості випадків їм призначаються процедури з часткового загартовування водою - це умивання, методики обливання (наприклад, можна обливати стопи або кисті малюка), можна робити вологі обтирання рук і ніг, спини або живота. Температура води береться спочатку від 35 градусів і знижується тільки до кімнатної, по мірі адаптації дитини та зниженні захворюваності її переводять в першу групу і гартують по загальним принципам. Якщо малюк хворіє і у нього виникає висока температура, стан дитини поганий і хвороба яскраво виражена, тоді гартувати дитину не можна - процедури тимчасово припиняють. Гартувати малюків по мірі одужання починають після зниження температури, знижуючи знову інтенсивність і підвищивши температуру.

У дитини алергія або дерматит?

З таки дітками не відмовляються від загартовування - процес тренування судин шкіри благотворно позначається на перебігу дерматиту, за рахунок тренування імунітету алергія може поступово пройти. Однак, при загостренні переходять на обтирання і обливання тільки неушкоджених ділянок шкіри або чекають стихання процесу. При сухості шкіри обливання й інші процедури загартовування не протипоказані.

У дитини застуда або хвороби легенів?

Загартування може допомогти у прискоренні одужання або для попередження загострень хронічних хвороб легенів і бронхів, для цього застосовують особливі прийоми та дії. Це допомагає у зміцненні імунної відповіді та реакцій організму, і запобігає рецидиву хвороби або її загострення. Найосновніше - це бути наполегливими і дисциплінованими, тоді від процедур буде ефект, головне в загартовуванні - регулярність їх застосування. Таким малюкам особливо підходять гарячі обгортання, дренажний масаж і вібраційні масажі, також поєднання загартовування і фітотерапії.

Порядок для проведення.

У проведенні процедур необхідно розробити певний порядок їх проведення, наприклад, почати з вологих обтирань, перейти на обливання і контрастні душі, ножні ванни. Але якщо у дитини нещодавно була пневмонія або інфекція сечовидільної системи, з загартовуванням потрібно бути обережним - важливо не спровокувати рецидиву. Тоді треба почати з обтирання рук і ніг, робити це декілька днів, у міру звикання додати спину, груди, живіт, і поступово доходячи до всього тіла. Коли проводите процедуру - дивіться на малюка, йому це повинно бути забавно і приносити задоволення. Якщо виникають негативні емоції - щось Ви не те робите або занадто інтенсивно стартуєте. Але ще важливо не забувати поєднання загартовування з медикаментами, які приймає дитина, чи можна йому на даному етапі проводити процедури.

Коли почати?

Можна прямо сьогодні, якщо Ви й дитина готові до процедури загартовування морально і фізично, але якщо вам хочеться дозріти і підготуватися, тоді краще почати з першого серпня, поки ще літо - це найкраща пора для проведення всіх загартовуючих заходів. Будь-які процедури загартовування, чи це повітря, вода або сонце, проводяться із застосуванням століттями відпрацьованих класичних методів і схем, але найпростіше, що можна робити - це ходити босоніж, влітку по землі й траві, взимку по підлозі. До речі, загартовування буде набагато ефективніше у поєднанні з фізкультурою і спортом, заняттями фітнесом або гімнастикою, що Вам більше до душі та фінансів.

Найчастіше запитання - чи допоможе?

А ось щоб відповісти на це питання, треба покопатись у фізіології та анатомії. Уже було вказано, що загартовування - це формування стійкості організму людини до впливу зовнішніх природних сил - вітрів, снігу, холоду, сонця, спеки і т.д. Тобто по суті, з курсу біології - це формування пристосувальних реакцій, ми ж свій організм розніжили - подушки, ковдри, тепла одежинка, холодильники, телевізори .... Вбивці імунітету. Але якщо відмова від них для Вас рівносильна смерті - тоді згадаємо про загартування.

За все своє життя ми вчимося пристосовуватися до навколишнього середовища - ми звикнемо й до 20-градусних морозів і до дикої літньої, природа капризна. Ви коли промокали під дощем то хоч раз відігрівали у ванні замерзлі ноги, по суті - це загартування. Є люди, хто добре переносять і спеку, і лютий холод, ще й в ополонку пірнають, і нічого їх не бере - ось це приклад роботи методу загартовування, і так може кожен. Навіть немовля! А що з дітлахами робите Ви? Взимку на вулиці діти нагадують морських зірок - через велику кількість одягу вони руки-ноги зігнути не можуть, а бабуся ще шарфик на ніс натягне й нарікає - «наш-то з сопель не вилазить! Імунітет у нього слабенький », і дійсно - з чого б йому бути сильним, його ж жорстоко вбивають перегрівом.

Такі діти при найменшому вітерці захворіють з Вашої вини, Ви ж боїтеся його босоніж по плитці пустити, вона ж холодна! Так він повинен звикати до будь-яких температур, діти по снігу можуть ходити, не те, що по плитках будинку в температурі плюс 25! Шановні мами - Ви і тільки Ви винні у хворобах ваших дітей, Ви не вчите їх протистояти, ви кулею збиваєте температуру, закутуючи у три ковдри і закриваючи усі вікна, а потрібно - навпаки. Мікроби і віруси завжди живуть в нашому тілі й у одних вони нічого не роблять, а в інших дітей вони викликають постійні ангіни, отити, бронхіти і тд. Чому? А організм тренований до перепадів температури? Якщо від найменшого переохолодження малюк схоплює застуду - треба задуматися про його побут, в ньому є великі проблеми.

Загартовуванням домагаються адекватних реакцій організму на охолоджуючі впливи ззовні, основна мета загартовування - це навчити організм дитини зберігати постійної температуру в своєму тілі і всіх його ділянках в мінливих умовах зовнішніх температур. Це відбувається за рахунок балансування теплопродукції і тепловіддачі в організмі. У дітей тепла виробляється більше, в порівнянні з дорослими, і вони активніше віддають тепло зі всієї поверхні тіла і слизових оболонок. У дітей раннього віку процес відбувається активніше і швидше, ніж у дорослих і їх необхідно навчити економити тепло і швидко його віддавати, коли це потрібно - ось у чому суть загартовування.

Шкіра дітей тонша, судини її лежать ближче до поверхні і сітка капілярів більш розгалужена. Загартовуванням ми тренуємо тонус саме цих дрібних судин, вчимо їх стискатися і розширюватися, коли це потрібно. Але навіщо, запитаєте Ви? При охолодженні тіло дитини дає складну реакцію у вигляді рефлекторного спазму судин і блідості, а потім шкірні судини розширюються і шкіра червоніє, подальші реакції будуть розрізнятися у загартованого малюка і незагартованого.

Якщо малюка гартували і він готовий до впливу низьких температур, його судинки постійно пульсують, розширяючись і звужуючись, це дає активне і адекватне кровопостачання тканин і їх активний захист від мікробів, нормальне їхнє функціонування. Якщо дитина не загартована, її судини після звуження різко розширюються, і кров в них застоюється (мармуровість шкіри), в ній накопичується вуглекислота й продукти обміну, що призводить до гіпоксії тканин і зниження їх захисних функцій. Якщо це буде в носі - мікроби нападуть на ослаблену слизову і викличуть застуду, в горлі ангіну, в легенях - пневмонію.

У дітей дуже сильно виражені рефлекторні зв'язки між стопами і носоглоткою. Якщо дитина не ходить босоніж удома і не загартовується, при найменшому переохолодженні ніг за рахунок загальних рефлексів з них (звужуються і потім різко розширюються судини паралельно на стопі і в носоглотці) - відбувається зниження імунного захисту в носі і глотці - ось вам і простуда. Тому, починайте ходити босоніж з дитиною прямо зараз і не бійтеся плиток на підлозі, вони не холодні й не викличуть застуди, а от тренування організму проведуть. До зими хворіти будете менше.

Подібно ногам тренується і весь організм - тому, чим більшу площу охопите загартовуванням, тим рідше будете хворіти. До речі, ніс і горло можна тренувати весело і смачно. Для горла відмінне тренування і загартовування - це морозиво, правда, його можна з трьох років, а ось пиття прохолодних рідин можна починати з півроку, поступово знижуючи температуру рідин з 37 градусів до звичайної з холодильника. А ніс можна тренувати, промиваючи його солоною водичкою починаючи з теплою і поступово знижуючи її до холодної з-під крану.

Загартувати дитину можна вдома, вона повинна бути максимально роздягнена при домашньої температурі в 20-22 градуси, а влітку на дітині залишайте одні трусики. Дітям корисні басейн і лазня, тільки баню почніть приблизно з рочку і поступово.

З місяця можна плавати у великій ванні, знижуючи там температуру, можна влітку купатися в басейні, вода в якому нагріта природним шляхом - сонячними променями, виїжджайте на дачу, виходьте на вулицю частіше, все це тільки на користь. І головне - треба впевнено і постійно проводити ці заходи, вони повинні бути способом життя.

Понравился пост? Поделитесь:

3421 просмотр
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

© All Rights Reserved. Дети скоро!
При цитировании материалов сайта прямая ссылка обязательна. Полное использование материалов запрещено.
Телеканал Надія Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека.